INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstają w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Technik technologii żywności – przetwórstwo zbożowe

Kod: 314416

3. Zadania zawodowe i wymagane kompetencje

Pracownik w zawodzie technik technologii żywności – przetwórstwo zbożowe wykonuje różnorodne zadania, do których należą w szczególności:

  • Z1 Przyjmowanie i magazynowanie ziaren zbóż.
  • Z2 Suszenie i czyszczenie ziaren zbóż.
  • Z3 Produkowanie mąki i kasz.
  • Z4 Produkowanie makaronów.
  • Z5 Produkowanie wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych.
  • Z6 Kontrolowanie jakości półproduktów i produktów zbożowych.
  • Z7 Nadzorowanie pakowania i przechowywania półproduktów i produktów zbożowych.

Kompetencja zawodowa Kz1: Przygotowywanie ziaren zbóż do przetwarzania obejmuje zestaw zadań zawodowych Z1, Z2, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

Z1

Przyjmowanie i magazynowanie ziaren zbóż

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zasady i przepisy BHP, ochrony ppoż., ergonomii oraz ochrony środowiska podczas przyjmowania ziarna zbóż do przetwórstwa;
  • Zasady składowania zbóż;
  • Zasady przechowalnictwa zbóż;
  • Metody badania jakości zbóż;
  • Choroby i szkodniki ziaren zbóż;
  • Urządzenia i przyrządy kontrolno-pomiarowe wykorzystywane podczas skupu i przechowywania zbóż;
  • Normy jakościowe zbóż;
  • Zasady prowadzenia dokumentacji magazynowej.
  • Stosować zasady i przepisy BHP, ochrony ppoż., ergonomii oraz ochrony środowiska podczas przyjmowania ziarna zbóż do przetwórstwa;
  • Organizować składowanie zbóż;
  • Nadzorować przechowywanie zbóż:
  • Stosować metody badania jakości zbóż;
  • Rozpoznawać choroby i szkodniki ziaren zbóż;
  • Obsługiwać urządzenia i przyrządy kontrolno-pomiarowe wykorzystywane podczas skupu i przechowywania zbóż;
  • Przestrzegać normy jakościowe podczas przechowywania zbóż;
  • Prowadzić dokumentację magazynową.

Z2

Suszenie i czyszczenie ziaren zbóż

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zasady i przepisy BHP, ochrony ppoż., ergonomii oraz ochrony środowiska podczas suszenia i czyszczenia zbóż;
  • Metody suszenia i czyszczenia zbóż;
  • Urządzenia do suszenia i czyszczenia zbóż;
  • Zasady oceny jakościowej czyszczonych i suszonych zbóż.
  • Stosować zasady i przepisy BHP, ochrony ppoż., ergonomii oraz ochrony środowiska podczas suszenia i czyszczenia zbóż;
  • Dobierać metody suszenia i czyszczenia zbóż w zależności od planowanego kierunku przerobu;
  • Nadzorować procesy suszenie i czyszczenia zbóż;
  • Dobierać i obsługiwać urządzenia stosowane podczas suszenia i czyszczenia zbóż;
  • Prowadzić bieżącą kontrolę jakości suszonych i czyszczonych zbóż;
  • Interpretować wyniki oceny jakościowej czyszczonych i suszonych zbóż.

Kompetencja zawodowa Kz2: Wytwarzanie półproduktów i produktów z nasion zbóż obejmuje zestaw zadań zawodowych Z3, Z4, Z5, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

Z3

Produkowanie mąki i kasz

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności obowiązujące podczas produkcji mąki i kasz;
  • Metody kondycjonowania i przemiału ziarna;
  • Cel i sposoby sporządzania mieszanek mąk;
  • Metody obłuskiwania ziarna;
  • Maszyny i urządzenia stosowane w technologii produkcji mąki i kasz;
  • Sposoby zagospodarowania odpadów powstałych w produkcji mąki i kasz;
  • Dokumentację produkcji mąki i kasz.
  • Stosować systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności obowiązujące podczas produkcji mąki i kasz;
  • Dobierać metody kondycjonowania i przemiału ziarna;
  • Nadzorować przebieg produkcji mąki;
  • Ustalać proporcje do sporządzania mieszanek mąk;
  • Nadzorować sporządzanie mieszanek mąk;
  • Dobierać metody obłuskiwania ziarna;
  • Nadzorować przebieg produkcji kasz;
  • Obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji mąki i kasz;
  • Planować sposób zagospodarowania odpadów powstałych w produkcji mąki i kasz;
  • Prowadzić dokumentację produkcji mąki i kasz.

Z4

Produkowanie makaronów

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności obowiązujące podczas produkcji makaronów;
  • Zasady sporządzania ciasta makaronowego;
  • Techniki formowania makaronów;
  • Zasady suszenia uformowanego makaronu;
  • Maszyny i urządzenia stosowane w technologii produkcji makaronów;
  • Dokumentację produkcji makaronów.
  • Stosować systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności obowiązujące podczas produkcji makaronów;
  • Ustalać proporcje składników do ciast makaronowych;
  • Nadzorować prace podczas sporządzania ciasta makaronowego;
  • Dobierać urządzenia formujące makarony;
  • Ustalać parametry procesu suszenia ciasta makaronowego;
  • Nadzorować przebieg produkcji makaronu;
  • Obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji makaronów;
  • Prowadzić dokumentację produkcji makaronów.

Z5

Produkowanie wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności obowiązujące podczas produkcji wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych;
  • Zasady produkcji wyrobów ekspandowanych;
  • Parametry procesu ekspandowania ziaren zbóż;
  • Etapy produkcji wyrobów ekstrudowanych;
  • Czynności technologiczne uzupełniające proces produkcji wyrobów ekstrudowanych;
  • Urządzenia i przyrządy kontrolno-pomiarowe wykorzystywane w produkcji wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych;
  • Maszyny i urządzenia stosowane w technologii produkcji wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych;
  • Dokumentację produkcji wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych.
  • Stosować systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności obowiązujące podczas produkcji wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych;
  • Dobierać nasiona zbóż do produkcji wyrobów ekspandowanych;
  • Ustalać parametry w procesie ekspandowania ziaren zbóż;
  • Przygotowywać mieszanki składników do produkcji wyrobów ekstrudowanych;
  • Dobierać czynności technologiczne uzupełniające proces produkcji wyrobów ekstrudowanych;
  • Nadzorować przebieg produkcji wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych;
  • Obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych;
  • Prowadzić dokumentację produkcji wyrobów ekspandowanych i ekstrudowanych.

Kompetencja zawodowa Kz3: Ocenianie i magazynowanie wyrobów zbożowych obejmuje zestaw zadań zawodowych Z6, Z7, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

Z6

Kontrolowanie jakości półproduktów i produktów zbożowych.

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przetwórstwie zbożowym;
  • Urządzenia i przyrządy kontrolno-pomiarowe wykorzystywane w przetwórstwie zbożowym;
  • Sprzęt wykorzystywany w laboratoriach zakładowych;
  • Normy jakościowe półproduktów i produktów wytwarzanych z nasion zbóż;
  • Zasady prowadzenia dokumentacji w procesie kontroli jakości półproduktów i produktów zbożowych.
  • Stosować systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przetwórstwie zbożowym;
  • Nadzorować przestrzeganie procedur określonych w systemach zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przetwórstwie zbożowym obowiązujące w firmie;
  • Obsługiwać urządzenia i przyrządy kontrolno-pomiarowe wykorzystywane w przetwórstwie zbożowym;
  • Oceniać laboratoryjnie jakość półproduktów i produktów zbożowych;
  • Stosować normy jakościowe półproduktów i produktów wytwarzanych z nasion zbóż;
  • Prowadzić dokumentację kontroli jakości półproduktów i produktów zbożowych.

Z7

Nadzorowanie pakowania i przechowywania półproduktów i produktów zbożowych

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Rodzaje opakowań półproduktów i produktów zbożowych;
  • Zasady etykietowania półproduktów i produktów zbożowych;
  • Zasady przechowywania półproduktów i produktów zbożowych;
  • Urządzenia wykorzystywane do pakowania i ważenia wyrobów zbożowych.
  • Dobrać opakowania dla półproduktów i produktów zbożowych;
  • Nadzorować proces pakowania i etykietowania półproduktów i produktów zbożowych;
  • Organizować proces przechowywania półproduktów i produktów zbożowych;
  • Monitorować jakość półproduktów i produktów zbożowych podczas przechowywania;
  • Obsługiwać urządzenia wykorzystywane do pakowania i ważenia wyrobów zbożowych.

Pracownik w zawodzie technik technologii żywności – przetwórstwo zbożowe powinien posiadać kompetencje społeczne niezbędne do prawidłowego i skutecznego wykonywania zadań zawodowych.

W szczególności pracownik jest gotów do:

  • Ponoszenia odpowiedzialności za wykonanie przydzielonych zadań zawodowych związanych z przetwórstwem zbożowym.
  • Wykonywania samodzielnie pracy i podejmowania decyzji właściwych dla zajmowanych stanowisk pracy w przetwórstwie zbożowym.
  • Oceniania pracy własnej oraz zespołu, z którym współpracuje.
  • Kierowania się zasadami zgodnymi z etyką zawodową i obowiązującymi przepisami w branży przetwórstwa zbożowego.
  • Oceniania zagrożenia zdrowia oraz życia i podejmowania działań adekwatnych do stopnia zagrożenia podczas wykonywania zadań zawodowych związanych z przetwórstwem zbożowym.
  • Postępowania zgodnie z zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony ppoż., ergonomii oraz ochrony środowiska w zakresie podejmowanych zadań zawodowych związanych z przetwórstwem zbożowym.
  • Doskonalenia kompetencji zawodowych w sposób ustawiczny oraz śledzenia nowych rozwiązań technologicznych w zakresie przetwórstwa zbożowego.

Pracownik powinien mieć zdolność właściwego wykonywania zadań zawodowych i predyspozycje do rozwoju zawodowego. Dlatego wymaga się od niego odpowiednich kompetencji kluczowych. Zostały one zilustrowane w formie profilu (rys. 1) ukazującego ważność kompetencji kluczowych dla zawodu technik technologii żywności – przetwórstwo zbożowe.

5 4 3 2 1 0 Umiejętność obsługi komputera i wykorzystania internetu Umiejętności matematyczne Umiejętność czytania ze zrozumieniem i pisania Sprawność motoryczna Planowanie i organizowanie pracy Wywieranie wpływu/przywództwo Komunikacja ustna Współpraca w zespole Rozwiązywanie problemów

Rys. 1. Profil kompetencji kluczowych dla zawodu technik technologii żywności – przetwórstwo zbożowe

Uwaga:

Wykaz kompetencji kluczowych opracowano na podstawie wykazu stosowanego w Międzynarodowym Badaniu Kompetencji Osób Dorosłych − projekt PIAAC (OECD).

Kompetencje zawodowe pracownika w zawodzie technik technologii żywności – przetwórstwo zbożowe nawiązują do opisów poziomów Polskiej Ramy Kwalifikacji.

Opis zawodu, zadań zawodowych i wymagań kompetencyjnych może stanowić materiał informacyjny dla przygotowania (lub aktualizacji) opisów kwalifikacji wprowadzanych do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji (ZSK). Więcej informacji:

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę