Wyszukiwarka opisów zawodów - Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu


Wyszukiwarka opisów zawodów

Nazwa: Jeliciarz
Kod: 751102
Synteza: Zajmuje się przygotowaniem jelit zwierząt do produkcji wędlin.
Zadania zawodowe:
  • pozyskiwanie z procesu rozbiórki zwierząt rzeźnych jelit do produkcji wędlin;
  • skórowanie ręczne i mechaniczne;
  • rozbieranie ośrodków wszystkich rodzajów zwierząt rzeźnych;
  • czyszczenie jelit, w tym ich przelewnie;
  • przeprowadzanie obróbki, konfekcjonowania i kalibracji (sortowania) jelit zwierząt;
  • ostrzenie i konserwowanie narzędzi stosowanych przy rozbiorze
    i wykrawaniu takich jak: tasak rzeźnicki, różnego rodzaju noże oraz maszyny do krojenia i rozdzielania mięsa;
  • przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę